Draag ook zonnecrème in de auto

Draag altijd zonnecrème! Deze foto werd gepubliceerd in een medisch tijdschrift om de effecten van de zon op de huid aan te tonen.

zonneschade truckchauffeur

Dit is een foto van een truck chauffeur die altijd met één kant van zijn gezicht in de zon heeft gereden.

Met deze foto wil ik aantonen dat je ook zonneschade kan oplopen zonder te verbranden! Want dit is wat we UVA stralen noemen. Deze zijn het hele jaar aanwezig en de schade ga je niet merken want je gaat er niet van verbranden. Ze komen zelfs door het raam en zorgen voor veroudering (onthou het zo UVA: "A" van aging). Smeer dus zonnecrème om rimpels te voorkomen.

 

Natuurlijk zonlicht bestaat uit 95% UVA stralen en 5% UVB stralen. Van UVB stralen ga je verbranden (onthou: de B van ‘burning’) en dit merk je dus wel op.

 

Smeer dus elke dag zonnecrème en let hierbij goed op dat jouw zonnecrème beschermt tegen UVB én UVA stralen. Hoe herken je dit nu? De SPF factor beschermt tegen UVB stralen dus is altijd aanwezig en bescherming tegen UVA herken je door de vermelding UVA of de vermelding van “breedspectrum”. Best zoek je ook naar een zonnecrème die beschermt tegen IR en blauw licht stralen!

Welke zonnecrèmes zijn goed? Je kan er hier alvast vinden.

Bron medisch tijdschrift: New England Journal of Medicine,  Med 2012, Jennifer Gordon,MD & J. Brieva.