Hoe herken je de zonnefilters op je verpakking?

Er zijn 2 soorten zonnefilters die in zonnecrèmes worden gebruikt: de minerale (of fysische) en de chemische zonnefilters.

Chemisch klinkt vaak veel enger dan het is! Er is helemaal niets mis met deze zonnefilters.

 

minerale zonnefilters

Wanneer zijn minerale zonnefilters zéker een must?

Wanneer je last hebt van pigmentvlekken of roodheden (zoals couperose en rosacea) kan je best voor een minerale zonnefilter kiezen. Omdat deze het zonlicht meteen weerkaatsen en er dus zo geen warmte wordt gecreëerd in je huid. Dit gebeurt wel bij chemische zonnefilters. Dit kan zeker geen kwaad hoor, maar wanneer je gevoelig bent aan pigment en roodheden, willen we warmte net vermijden. Dit betekent dat we kiezen voor 100% minerale zonnefilters, want vaak worden er minerale en chemische zonnefilters gecombineerd in een product omdat het anders een witte waas nalaat.

 

Dat is eigenlijk het kenmerk van minerale zonnefilters ; ze laten een witte waas na en je moet ze een tijdje insmeren vooraleer ze intrekken. Nu heb ik - na jaren zoeken - eindelijk een product gevonden met minerale zonnefilters die géén witte waas nalaten - YES! Dit merk (Heliocare) is al een favoriet van mij toen ik een Huid congres volgde in 2020. Ze werken met sunsphères waardoor de witte waas er niet is en ze werken met een Fernblock technologie voor extra bescherming tegen de zon - dit in samenwerking met de Harvard University. Ik ben fan!

 

Hoe herken je de verschillende zonnefilters?

Minerale zonnefilters kan je achteraan de verpakking vinden door de woorden "titaniumdioxide" of "zinc oxide" - ze eindigen dus op "ide".

Chemische zonnefilters eindigen vaak op "ate" en "one" zoals oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone en tinosorb.

 

zonnecrème

100% minerale zonnefilters
Wil je gebruik maken van 100% minerale zonnefilters dan mogen er dus geen chemische zonnefilters bij zitten, want dit wordt heel vaak gedaan; de combinatie van de 2 zodat er geen witte waas verschijnt want dan moet men minder minerale zonnefilters gebruiken dus geen witte waas.

Dagcrème met factor
Een dagcrème met factor bestaat bijna altijd uit de combinatie tussen chemische en minerale zonnefilters anders zou deze niet gemakkelijk uitwrijven. Maar versta me niet verkeerd; chemische zonnefilters zijn zeker niet slecht. Je kan bijv ook kiezen voor een dagcrème met factor in en hierover nog een aparte zonnecrème smeren in de zomer. Zo heb ik bijv ook een dagcrème in het gamma met vitamine C, wat dus een erg goed ingrediënt is tegen pigmentvlekken. Maar let in de zomer even op; smeer er een minerale zonnefilter over, want je moet toch om de 2u bijsmeren. 

 

Shop hier alle zonnecrèmes voor gezicht & lichaam.