Hyaluronzuur een alleskunner

Hyaluronzuur is één van mijn favoriete ingrediënten omdat het een lichaamseigen stof is, een plump effect geeft aan de huid, droogte en rimpels verhelpt en elk huidtype hier goed mee is! Heb geen schrik van het woordje “zuur” want dit gaat niet zoals andere zuren de huid exfoliëren (dode huidcellen verwijderen).


Waar op letten? 1) Er moet hyaluronzuur met een “laag moleculair gewicht” aanwezig zijn in jouw product, anders gaat het niet echt veel doen en 2) ook meerdere vormen van hyaluronzuur moeten aanwezig zijn.


Hyaluronzuur komt in verschillende vormen voor en sommige vormen hebben een te grote structuur om echt in de huid te dringen en een effect te hebben! Daarom moet er in jouw skincare product hyaluronzuur van “laag moleculair gewicht” aanwezig zijn opdat het in de diepere huidlagen zijn werking kan doen. Want hoe kleiner het molecuul, hoe dieper het in de huid dringt.

Hoe herken je dit nu? 

Helaas kan je dit niet op het etiket terug vinden... 

Er mag uiteraard hyaluronzuur van hoog moleculair gewicht aanwezig zijn in jouw skincare product, maar dan moet er ook hyaluronzuur van laag moleculair gewicht aanwezig zijn en liefst meerdere soorten opdat het effectief is (dit is wetenschappelijk bewezen, zie hieronder de bron). Vanaf 3 soorten heeft mijn voorkeur. 


Hoe gebruik je hyaluronzuur nu in jouw skincare routine? Best gebruik je een serum met hyaluronzuur in.

Wanneer breng je dit nu aan? 1) reinigen van de huid (met een cleanser/reiniger) 2) serum met hyaluron 3) dag-/nachtcrème. Dit is een vereenvoudigde skincare routine want je kan nog veel meer stappen doorlopen, maar daarover kan je binnenkort meer vinden in een andere blogpost.

Een serum met hyaluron breng je altijd aan op een licht vochtige huid.

 

Wil je graag weten van welke serums met hyaluronzuur ik fan ben? Download dan het gratis E-book waarin ik verschillende merken bespreek.

Bron: International Journal for applied science 11-2008, M.Farwick, Lersch, Strutz, low molecular weight hyaluronic acid: its effects on epidermal gene expression and skin ageing.